Rechtswinkel Nunspeet heeft vanaf heden een nieuw onderkomen voor de spreekuren! Dat was eerst de Veluvine en is nu het Wijkontmoetingscentrum aan De Veluwse Heuvel. Deze locatie sluit nóg beter aan bij onze behoeftes én bij de vindbaarheid van de Rechtswinkel. Daarbij komen wij momenteel ruimte te kort, gezien de hoeveelheid adviezen die wij per avond geven (en daarmee de hoeveelheid aan bezoekers die de laatste tijd steeds meer groeit).
De nieuwe locatie is het Wijkontmoetingcentrum (WOC) Nunspeet aan De Veluwse Heuvel (8071 GM) te Nunspeet. Vanaf heden zullen wij dus niet meer in de Veluvine zitten, maar in het WOC Nunspeet op de welbekende tijden van 19.30u tot 21.00.
Wie mag beroep instellen tegen een besluit van een bestuursorgaan?
Bestuursorganen kunnen besluiten nemen waar een partij last van heeft of juist baat bij heeft. Alleen belanghebbenden kunnen echter bezwaar indienen en vervolgens beroep instellen tegen zo’n besluit bij de bestuursrechter. Het is daarom belangrijk dat de partij die beroep wil instellen bij de bestuursrechter kan worden aangemerkt als belanghebbende in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht (Awb). In dit artikel wordt er enkel gefocust op het vereiste “belanghebbende’. De andere vereisten voor het instellen van beroep: dat er sprake dient te zijn van een appellabel besluit en een door een bevoegd bestuursorgaan genomen besluit, worden hier niet behandeld.
Direct belanghebbende
De definitie van het begrip belanghebbende staat in art. 1:2 lid 1 (Awb). Volgens dit artikel wordt ‘onder belanghebbende verstaan: “degene wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken”. De meest simpele manier om vast te stellen dat een betrokken partij belanghebbende is bij een besluit, is om na te gaan of dit besluit aan deze partij is gericht. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een brief die specifiek aan deze partij is gericht, of een partij die een (omgevings)vergunning aanvraagt. Deze partij wordt dan aangemerkt als een direct belanghebbende.
Derde belanghebbende
Als er geen sprake is van een besluit dat direct aan een partij is gericht (er is geen direct belanghebbende), kan er sprake zijn van een derde belanghebbende. Om te bepalen of er sprake is van een derde belanghebbende worden de zogenaamde OPERA-criteria toegepast:
Als er aan alle vijf deze vereisten is voldaan kan er gesproken worden van een belanghebbende in de zin van de Awb (art. 1:2 lid 1 Awb).
Uiteraard is de praktijk soms weerbarstiger én zijn er ook aanvullingen of juist nuanceringen te maken op het ‘belanghebbende-begrip’, op grond van de jurisprudentie of de rechtspraktijk. Meer weten? Bezoek dan gerust ons spreekuur, of mail ons: info@rechtswinkelnunspeet.nl. Van harte welkom!