Een helaas veelvuldig voorkomend probleem is ruzie en strijd omtrent de betaling van kinder- of partneralimentatie. Over het al dan niet betalen, of over het deels betalen… of helemaal niet! Om u te helpen wanneer u zich in een dergelijke situatie bevindt, worden in deze blog de stappen besproken die u in een dergelijk geval kunt nemen.
Uw ex-partner dient alimentatie te betalen in het geval dit met elkaar is afgesproken. Een dergelijke afspraak kan zijn vastgesteld in de echtscheidingsovereenkomst of in een ouderschapsplan. Ook andere afspraken die u heeft gemaakt kunnen gelden, u moet deze afspraken wel kunnen bewijzen. Het kan ook zijn dat de partner- of kinderalimentatie is vastgesteld door de rechter.
Vóór het nemen van meer officiële stappen is het van belang om het gesprek te openen. Indien mogelijk, treedt in gesprek met uw ex-partner en vraag daarin om de betaling van alimentatie. Biedt dit geen oplossing, dan kunt u een brief schrijven aan uw ex-partner met het verzoek van betaling van de alimentatie. Het is verstandig om deze brief per post of per e-mail te versturen. Heeft u namelijk het bewijs nodig dat de ander uw brief heeft ontvangen, bijvoorbeeld voor de rechter, dan is het voldoende indien uw ex-partner schriftelijk op uw brief of e-mail heeft gereageerd. Mocht uw ex-partner echter niet reageren, dan is het verstandig om de brief per aangetekende post te versturen, een kopie van de brief voor uzelf te bewaren en het verzend- en ontvangstbewijs van de brief te bewaren. U heeft dan voldoende bewijs indien vervolgstappen noodzakelijk zijn.
Een eventuele vervolgstap indien u hiervoor openstaat en de mogelijkheid daartoe heeft, zou kunnen zijn om in gesprek te treden met uw ex-partner middels een mediator. Meestal is mediation meestal sneller en goedkoper dan het inschakelen van een advocaat. Wanneer u een laag inkomen en weinig spaargeld hebt kunt u recht hebben op een ‘toevoeging’. De overheid neemt dan de kosten van de mediator voor haar rekening, u betaalt echter wel een eigen bijdrage. De mediator doet de aanvraag voor de toevoeging, de Raad voor Rechtsbijstand beslist of u hier recht op heeft.
Mocht het bovenstaande niet tot enig resultaat leiden, dan kunt u ook hulp vragen aan het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO). Daarvoor dient u een rechtelijke uitspraak omtrent de partner- en/of kinderalimentatie te hebben. Daarnaast dient aan de volgende voorwaarden te worden voldaan:
Het LBIO int de alimentatie bij uw ex-partner en keert deze aan u uit. De kosten die hieraan verbonden zijn, moeten door uw ex-partner worden betaald. Voor u zijn geen kosten verbonden aan uw hulpvraag aan het LBIO.
Woont uw ex-partner in het buitenland, dan kan het LBIO is sommige gevallen nog steeds helpen. Uw ex-partner dient dan woonachtig te zijn in één van de landen waar het LBIO afspraken mee heeft. Zie hiervoor [https://lbio.nl/inning-alimentatie/internationale-alimentatie/internationale-alimentatie-betalen/welke-landen-zijn-aangesloten/].
Heeft u geen rechterlijkerechtelijke uitspraak over de partner- en/of kinderalimentatie, dan dient u deze eerst te verkrijgen voordat u een hulpvraag bij het LBIO in kunt dienen. Voor deze rechtszaak bent u verplicht om de hulp van een advocaat in te schakelen. Hieraan zullen kosten verbonden zijn. Ook voor het inschakelen van een advocaat indien u een laag inkomen en weinig spaargeld heeft, is het mogelijk om een ‘toevoeging’ te krijgen. De overheid betaalt dan de kosten van de advocaat voor u, u betaalt nog wel een eigen bijdrage. De toevoeging wordt aangevraagd door uw advocaat en de Raad voor Rechtsbijstand beslist of u hier recht op heeft.
Indien u een officieel document van een notaris heeft waarin de alimentatieafspraken zijn vastgesteld, dan hoeft u de rechter niet in te schakelen. U kunt dan de deurwaarder om hulp vragen. De deurwaarder kan een dagvaarding uitvaardigen indien uw ex-partner niet betaalt. Aan het inschakelen van een deurwaarder zijn wel kosten verbonden, alhoewel deze kosten bij een geslaagde incasso vaak zullen worden verhaald op uw ex-partner en aan u zullen worden teruggekeerd.
Mocht het naar aanleiding van deze blog niet helemaal duidelijk zijn welke situatie voor u van toepassing is of heeft u andere juridische vragen, dan verwijzen we u graag naar het contactformulier op de website of loop binnen tijdens een van onze spreekuren. Graag tot ziens in onze rechtswinkel!