Wacht niet, maar speel open kaart!

Auteur: Corian Oudshoorn

Wacht niet, maar speel open kaart!

U krijgt een factuur waar u op dat moment even helemaal niet op gerekend had. Het komt niet uit om nu te betalen, dus u legt deze even aan de kant. Twee weken later valt er een aanmaning op de mat, eigenlijk komt het nu nog minder goed uit om te betalen. Maar weer even aan de kant leggen (en vervolgens vergeten dat het er is). Herkenbaar? Waarschijnlijk bent u, net als het merendeel van de mensen, hier weleens tegenaan gelopen. Op een gegeven moment ontvangt u nog een (laatste) aanmaning en dan betaalt u. Toch zijn er ook mensen die dan nog steeds niet betalen.

Als u dan vervolgens een brief krijgt van een incassobureau is het behoorlijk schrikken. Toch zijn er ook dan mensen die ook dit aan de kant leggen in de hoop dat het zich vanzelf oplost. Niets is echter minder waar. Door het aan de kant te leggen en niets te doen komen er extra (buitengerechtelijke incasso)kosten bij de vordering op. Dit kan behoorlijk in de papieren lopen.

 

Wat kunt u wel doen?

Om te beginnen kunt u bij het ontvangen van de factuur direct contact opnemen met uw schuldeiser (dus niet wachten op aanmaning) en vragen om een betalingsregeling. Uw schuldeiser zal hier in bijna alle gevallen mee akkoord gaan.

Is het zover gekomen dat u een ingebrekestelling van uw schuldeiser of een incassobureau krijgt? Neem ook dan direct contact op om te bezien of alsnog een betalingsregeling mogelijk is. Er zijn mensen die de aangetekende brief weigeren en doen alsof hun neus bloedt. Dit helpt niet. Dat de ingebrekestelling aangetekend wordt verzonden is een regel om ervoor te zorgen dat de schuldeiser in een eventuele procedure sterk staat. Hij heeft daarmee aan zijn plicht voldaan om de schuldenaar kennis te laten nemen van de vordering. Een aangetekende brief weigeren komt derhalve voor rekening en risico van de schuldenaar, dus van u.

Als u ook na de ingebrekestelling afwacht is de volgende brief die u krijgt een incassobrief waarbij de buitengerechtelijke incassokosten in rekening worden gebracht (https://www.rechtspraak.nl/Voor-advocaten-en-juristen/Reglementen-procedures-en-formulieren/Civiel/paginas/staffel-buitengerechtelijke-incassokosten.aspx). Dit kan zoals u kunt zien behoorlijk oplopen. Is het zover dat de buitengerechtelijke incassokosten bij u in rekening zijn gebracht, dan zult u deze ook moeten betalen.

Dus zelfs als u de incassobrief heeft ontvangen is het nog steeds goed om contact op te nemen met het incassobureau om te bekijken of een betalingsregeling tot de mogelijkheden behoort. De volgende stap van het incassobureau zou namelijk goed kunnen zijn om een procedure te starten. Alle kosten die daarbij komen kijken (griffierechten, deurwaarderskosten en advocaatkosten) worden in dat geval ook op u verhaald. Hierdoor kan de vordering van uw schuldeiser explosief oplopen.

 

Betalingsregeling

Een schuldeiser zal in beginsel vaak akkoord gaan met een betalingsregelingsvoorstel. Voor de schuldeiser is van belang dat zijn vordering wordt betaald. Natuurlijk zijn er wel uitzonderingen hierop, bijvoorbeeld in het geval de schuldeiser het gevoel heeft dat de schuldenaar een loopje met hem neemt. Dit kan bijvoorbeeld door het voorstellen van een betalingsregeling waaraan de schuldenaar absoluut niet kan voldoen en dat gebeurt dan vervolgens ook niet. Of dat de schuldenaar van alles belooft en er niets van terecht komt. In de praktijk merk ik dat schuldeisers hun schuldenaren vaak goed kennen. De paar keren dat het in mijn praktijk voorgekomen is dat de schuldeiser een voorgestelde betalingsregeling weigerde, betaalde de schuldenaar vervolgens de gehele vordering ineens.

 

Onthoud 1 ding: een vordering gaat niet zomaar weg; je zal echt zelf stappen hierin moeten nemen!

 

Auteur: Corian Oudshoorn, incassomedewerker bij Wolleswinkel Hofman advocaten 



Afbeelding: depositphotos.com

Laatst gepubliceerd

Lees hier onze laatst gepubliceerde blogs.

Rechtswinkel Nunspeet heeft vanaf heden een nieuw onderkomen voor de spreekuren!
Rechtswinkel Nunspeet heeft vanaf heden een nieuw onderkomen voor de spreekuren!
Auteur: Geerten ten Bolscher
Mijn ex-partner is gestopt met het betalen van (kinder-)alimentatie, wat kan ik doen?
Mijn ex-partner is gestopt met het betalen van (kinder-)alimentatie, wat kan ik doen?
Auteur: Jonneke Vink
Wat is kinderalimentatie?
Wat is kinderalimentatie?
Auteur: Jonneke Vink

Verder lezen?