Onrechtmatige hinder door de buren, wat doe je dan?

Auteur: Een van onze oud-rechtswinkeliers

Onrechtmatige hinder door de buren, wat doe je dan?

Wanneer de buurvrouw of buurman bijvoorbeeld met opzet uw uitzicht probeert te ontnemen of met opzet een hoop afval in hun tuin zetten, zodat ze uw uitzicht beperken of hinderen met de stank, lijkt het alsof u geen poot op te staan heeft om er voor te kunnen zorgen dat het uit hun tuin verdwijnt. Het is immers de tuin van de buren en dus ook buurman’s of buurvrouw’s eigendom zult u dan denken. Dat zal u vooral ook denken wanneer u artikel 5:1 BW leest, wat aangeeft dat het eigendom het meest omvattende recht is dat een persoon op een zaak kan hebben en het naar naar eigen inzicht gebruikt worden, maar er is nog licht aan het einde van de tunnel…!

Het eigendomsrecht kan namelijk wel beperkt worden op bepaalde gebieden. Volgens artikel 5:37 BW mag de eigenaar van een erf niet in een mate of op een wijze die volgens artikel 6:162 BW onrechtmatig is, aan eigenaars van andere erven hinder toebrengen zoals door het verspreiden van rumoer, trillingen, stank, rook of gassen. Dit artikel is gebaseerd op het arrest ‘Berg en Dalse watertoren’. Hierbij zette de ene buur een grote watertoren in zijn tuin om het uitzicht van de buurman te verstoren, omdat deze onmin met elkaar hadden. De Hoge Raad oordeelde hierop dat het zeer aannemelijk was dat de
watertoren was geplaatst om de buurmand te verhinderen en verwijderd moest worden, omdat het een onrechtmatige daad was volgens artikel 6:162 BW. Ondanks dat de toren wel echt als watertoren fungeerde en aangesloten was op de waterleiding.

Volgens het bovenstaande artikel en het arrest is het voor u mogelijk om naar de rechter te stappen zodat een bepaalde zaak of enig ander hinder dat vrij duidelijk geplaatst is om uw woongenot te beperken, te laten verwijderen. Dit kan indien u daar duidelijk bewijs voor
heeft en de rechter het ermee eens is. Door de rechter zal het dan beoordeeld worden als een onrechtmatige daad op grond van artikel 6:162 BW en is de hinder niet toegestaan op grond van artikel 5:37 BW. Het is wel verstandig om in dit soort gevallen eerst onderling te proberen op te lossen, aangezien dat u waarschijnlijk veel tijd en geld zal besparen en de band met uw omwonende niet zal verslechten. Dit is natuurlijk prettig voor iedereen, maar als het echt niet anders kan, is dit een goede manier.



Afbeelding: Bron: Unsplash

Laatst gepubliceerd

Lees hier onze laatst gepubliceerde blogs.

Rechtswinkel Nunspeet heeft vanaf heden een nieuw onderkomen voor de spreekuren!
Rechtswinkel Nunspeet heeft vanaf heden een nieuw onderkomen voor de spreekuren!
Auteur: Geerten ten Bolscher
Mijn ex-partner is gestopt met het betalen van (kinder-)alimentatie, wat kan ik doen?
Mijn ex-partner is gestopt met het betalen van (kinder-)alimentatie, wat kan ik doen?
Auteur: Jonneke Vink
Wat is kinderalimentatie?
Wat is kinderalimentatie?
Auteur: Jonneke Vink

Verder lezen?