Heb ik een bouwvergunning nodig?!

Auteur: Hendrik van den Bosch

Heb ik een bouwvergunning nodig?!

Heb ik een bouwvergunning nodig?

Weet u dat u voor een dakkapel aan de voorkant van uw huis een vergunning nodig heeft, maar dat een vergunning voor een dakkapel aan de achterkant van uw huis vaak niet nodig is? En dat u zonder vergunning maar één vlaggenmast op uw erf mag plaatsen van maximaal 6 meter hoog? En wist u
ook dat regels nogal eens veranderen? Weet u wat u op dit moment wel en niet vergunningvrij mag bouwen? En wat mag u vergunningvrij bouwen onder de (per 1 januari 2024 in werking tredende) Omgevingswet, waar alles eenvoudig en beter moet dan nu het geval is en waarin de burger zijn weg weer moet kunnen vinden?

De op komst zijnde Omgevingswet verandert de regelgeving over vergunningvrij bouwen op een aantal punten. Zo vindt de wetgever het een goed idee om de bouwvergunning in tweeën te knippen: er komt een ruimtelijk deel en een technisch deel. In het ruimtelijke deel bekijkt de gemeente of hetgeen u wilt bouwen wel past in de omgeving. In het technische deel bekijkt de gemeente of uw bouwplan wel aan de bouwtechnische eisen voldoet. Het kan zijn dat u voor het ruimtelijke deel, het technische deel of voor beide delen een vergunning nodig hebt. Als u wilt gaan bouwen, moet u straks dus kijken of u geen, één of twee vergunningen nodig hebt…

Daarnaast bepaalt op dit moment Den Haag wat er wel en niet vergunningvrij gebouwd mag worden, maar als de Omgevingswet er is, mag de gemeente daar veel meer over regelen. Den Haag blijft bepalen wat er wel en niet zonder technische bouwvergunning gebouwd mag worden. Maar de gemeente mag zelf gaan bepalen of er wel of geen vergunning nodig is voor het ruimtelijke deel. Dus het zou zomaar kunnen zijn dat u voor een dakkapel aan de voorkant van uw huis in de toekomst in Nunspeet geen vergunning meer nodig hebt, maar in Uddel nog wel steeds.

En de wetgever houdt maar vol dat het onder de Omgevingswet eenvoudiger en beter is… Bouwplannen? Vraagt u zich af of u een vergunning nodig heeft? Kom gerust langs, wij helpen u graag. Onze bestuursrechtspecialisten staan voor u klaar!



Afbeelding: Bron: Unsplash

Laatst gepubliceerd

Lees hier onze laatst gepubliceerde blogs.

Rechtswinkel Nunspeet heeft vanaf heden een nieuw onderkomen voor de spreekuren!
Rechtswinkel Nunspeet heeft vanaf heden een nieuw onderkomen voor de spreekuren!
Auteur: Geerten ten Bolscher
Mijn ex-partner is gestopt met het betalen van (kinder-)alimentatie, wat kan ik doen?
Mijn ex-partner is gestopt met het betalen van (kinder-)alimentatie, wat kan ik doen?
Auteur: Jonneke Vink
Wat is kinderalimentatie?
Wat is kinderalimentatie?
Auteur: Jonneke Vink

Verder lezen?