Wat te doen bij verborgen gebreken na de aankoop van een huis?

Auteur: Gastauteur

Wat te doen bij verborgen gebreken na de aankoop van een huis?

 

De woningmarkt is een onderwerp dat veel mensen bezighoudt, of je nu oud of jong of van middelbare leeftijd bent! het maakt ook niet uit wanneer je een eerste huis koopt of juist een volgende stap zet, de aanschaf van een woning is en blijft altijd een belangrijke gebeurtenis. Maar wat doe je als je na de overdracht onverwachte gebreken ontdekt? Denk aan lekkages, schimmel of een fundering die niet in orde blijkt te zijn. In deze blog leggen we uit wat verborgen gebreken zijn en wat je juridisch kunt doen als je hiermee te maken krijgt.

Wat zijn verborgen gebreken?

Een verborgen gebrek is een defect dat al aanwezig was op het moment van de koop, maar dat je niet had kunnen zien tijdens een normale inspectie. Het kan variëren van een lekkend dak tot problemen met de elektra. Artikel 7:17 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een gekocht product – in dit geval een huis – moet voldoen aan wat je als koper mag verwachten. Als dat niet zo is, kan er sprake zijn van non-conformiteit.

Welke stappen kun je nemen?

  1. Informeer de verkoper
    Zodra je een gebrek ontdekt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te melden bij de verkoper. Doe dit schriftelijk, zodat je bewijs hebt van je melding.
  2. Controleer de koopovereenkomst
    Vaak bevat de koopovereenkomst een clausule over verborgen gebreken, zoek dit dus goed uit in de overeenkomst of bijhorende ‘papierwinkel’. Deze clausule kan de aansprakelijkheid van de verkoper beperken, maar sluit niet altijd alle rechten van de koper uit.
  3. Schakel een expert in
    Het is verstandig om een bouwkundig rapport te laten opstellen door een deskundige. Hiermee kun je aantonen dat het gebrek al bestond voordat je het huis kocht.
  4. Overleg of procedeer
    Als de verkoper niet bereid is om een oplossing te bieden, kun je juridische stappen overwegen. Dit kan variëren van mediation tot aan een procedure bij de rechter om tot een oplossing te komen.

Wat kun je leren van dit soort situaties?

Bij de aankoop van sommige woningen kan een grondige bouwkundige keuring essentieel zijn. Het kan op voorhand bepaalde kosten met zich meebrengen, maar voorkomt (in geval van problemen) grotere problemen achteraf. Maar, het is achter af ook belangrijk om te weten welke rechten je hebt als koper.

Bij de Rechtswinkel Nunspeet staan we klaar om je te helpen als je met verborgen gebreken te maken krijgt. Heb je vragen of wil je juridisch advies? Neem gerust contact met ons op.

Conclusie:
Verborgen gebreken kunnen voor vervelende verrassingen zorgen. Twijfel je over wat je moet doen? Onze juristen helpen je graag op weg!

 



Afbeelding: Bron: iStock & Credit: Mirrorimage-NL

Laatst gepubliceerd

Lees hier onze laatst gepubliceerde blogs.

Rechtswinkel Nunspeet viert 5 jaar rechtvaardigheid en verbinding!
Rechtswinkel Nunspeet viert 5 jaar rechtvaardigheid en verbinding!
Auteur: Bestuur Stichting Rechtswinkel Nunspeet
Vrijwilligerswerk: klein gebaar, grote impact.
Vrijwilligerswerk: klein gebaar, grote impact.
Auteur: Bestuur Rechtswinkel Nunspeet
Noaberschap in de 21e eeuw: hoe versterken we sociale cohesie?
Noaberschap in de 21e eeuw: hoe versterken we sociale cohesie?
Auteur: Gastauteur

Verder lezen?